Az egyéni identitástól a közösségig.



"Bárhol is éljen az ember, bárhová is vezesse sorsa, mindig tartoznia kell valahova, ahol szeretik, ahonnan erejét kapja, ahol teret kap a felelős cselekvésre. Hinnünk kell, hogy sorsunk a saját kezünkben van, hogy tudjuk egymást segíteni, hogy formálhatjuk a világot. Ez a hit tart össze bennünket." (Göncz Árpád)


Szervezetünk megalapítása óta az egyik prioritásunk az önismereti alapú, helyi közösségfejlesztő és identitás-erősítő programok kezdeményezése. Tapasztalataink és szakmai hitvallásunk szerint minden közösség és szervezet fejlesztését, valamint a tudásátadást is érdemes önismereti alapon indítani, mivel akkor épül be az átadott tudás a lehető leginkább a személyiség, identitás szintjére és akkor képes hosszú távú változást elérni a fejlesztett személy szemléletmódjában és viselkedésében. Ennek megfelelően bármilyen fejlesztő munkát végzünk, önismereti megalapozással indítjuk azt.

A projektben olyan kiscsoportokat hozunk létre, amelyek funkciója egyrészt a résztvevők saját identitásának, mentális egészségének és tudatosságának megerősítése, másrészt pedig egy elfogadó és megtartó közösség létrehozása számukra, mivel hisszük, hogy a szlovákiai magyar közösség megerősítéséhez a megtartó közösségeken és a stabil identitáson keresztül vezet az út. Másrészt célunk az is, hogy a résztvevőkben fejlesszük azokat a készségeket, amelyek által ők maguk válhatnak egészséges és megtartó közösségek létrehozóivá. Ezért olyan módszertant fogunk a projekt során alkalmazni, amely önismereti alapú gyakorlatokkal indít, majd néhány korszerű közösségfejlesztő módszertan és gyakorlati tudás átadásán keresztül az résztvevők által indított akciókig vezet el, amelyeket szakmai tanácsadással kísérünk.